| 

Авторська колонка

Про те, як одягався Тарас Шевченко довідуємося зі спогадів його сучасників, що описують зовнішність поета в різні періоди його життя, за його автопортретами, акварелями, на яких він зображав себе в жанрових композиціях ( таких самозображень маємо біля двадцяти) та фотознімками, які дійшли до нас.

Відомо, що Тарас Шевченко, на відміну від багатьох знаменитих людей, не був ґурманом. Це й зрозуміло. Яке гастрономічне різноманіття міг бачити хлопчик з багатодітної кріпацької сім”ї, де часом не вистачало і хліба. Тим більше, що він в 9 років залишився сиротою, і вже з того часу  навіть родинні таїнства спільного сімейного обіду (чи то щоденного, чи то святкового) стали лише спогадом. Маленького Тараса голод заставляв (як і багатьох хлопчиків-сиріт) зазіхати (або просто красти) на чужу курку або маленьке порося, яких він потім сам готував у печері за селом (А.Козачковский “Из воспоминаний  о Т.Г.Шевченке”.

Зараз грудень 2012року, скоро Новорічні свята, сесія, а я чомусь згадала шкільні новорічні канікули і один Новий рік, коли я була ще маленька, і спогади нахлинули разом із відчуттями туги, суму і щастя.

Мені щойно виповнилось 11 років я була студенткою Київської дитячої Академії мистецтв, факультету образотворчого мистецтва, був ранок, був перший день зимових канікул, у кімнаті стояла ялинка, від дивовижного запаху цитрусових, солодощів, хвої  і наближення свята  паморочилось у голові  і я була безмежно щаслива.

Безмежно щаслива я була до тих пір, поки мама не змалювала межу мого щастя, так недоречно нагадавши про шкільні  завдання, які нам дали на канікули в Академії. Аби не засмучувати батьків я  пішла робити домашні завдання , замальовки та ескізи, які нам задавали на час  канікул. Я зовсім не любила малювати  домашні завдання, але дуже любила малювати, щось, що подобається. Просто якась  вічна боротьба: люблю – не люблю, а так хочеться аби перемогла любов.

Ім'я  Григорія  Честахівського,  друга Тараса Шевченка, того , що провів його в останню дорогу на Україну і  поховав на Чернечій горі, досить відоме шевченкознавцям, тим, хто докладно знає біографію поета та історію його перепоховання і кожному, хто хоч раз побував у Канівському музеї-заповіднику. У експозиції Національного музею Тараса Шевченка  також експонуються світлини, на яких бачимо  Шевченка  з Честахівським, вони сфотографувались разом у 1858 році.  Він був молодший лиш на 6 років, але виглядає на знімках ще молодшим, на той час йому було 38 років.

„Симпатична особистість Івана Максимовича

притягувала до нього кожного, хто мав

нагоду пізнати його ближче, а пізнавши

не можна було не полюбити його”

(Михайло Чалий)

 

Черкащина -  шевченків край. Славетне місто Корсунь... Центральний автовокзал, затишний парк на місті колишнього цвинтаря. Каштановою алеєю прямуємо до єдиної могили, що залишилася тут... Кладемо скромний букет й дві цукерки на гранітну плиту з написом “Іван Максимович Сошенко. 1807-1876.”  Тут пішов з життя цей український художник, педагог,  побратим Тараса Шевченка.

Если Вы с головой окунетесь в современную искусствоведческую литературу и попытаетесь самостоятельно определить все виды искусств, которые создало человечество за все годы своего развития, то очень скоро придете к выводу что это очень не простой и неоднозначный вопрос. Вы с удивлением выясните, что в современной искусствоведческой литературе мира не существует описания единой, и не вызывающей сомнения, я не говорю уже о критике, схемы или системы классификации видов искусства.Постоянные сомнения известных экспертов и противоречивые высказывания компетентных искусствоведов по данному вопросу только укрепят Вас, мой дорогой читатель, в мысли об относительности всех существующих делений искусства на различные виды.

 

Каждый из нас, хоть раз в своей жизни, покупал какие-либо товары. Кто-то приобретал обычные продукты питания, кто-то одежду или предметы первой необходимости, предметы быта или роскоши, художественные произведения или авторские работы. Наверняка сейчас многие читатели думают, что не очень корректно называть художественные произведения или авторские работы товаром, ну разве это товар? Ну, конечно, же ,товар как и другие, не художественные произведения, которые выставлены на продажу. И, как и любой другой товар, обладают всеми его свойствами, а значит, имеют, и свою цену.