| 
Вівторок, 07 серпня 2012

Виставка робіт Василя Бовича «Гуцульський календар».

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

У серпні  2012 р. у приміщенні  Національного музею Тараса Шевченко «Хата на Пріорці» проходить виставка «Гуцульський календар» відомого косовського майстра Василя Бовича.

Експозиція налічує багато  робіт виконаних у авторській техніці графіка по дереву. Для своїх робіт автор використовує дерево, переважно намагається придбати  грушу,яка дуже красива та енергетична у різноманітних  виробах. У зв»язку, з тим що груша  це фруктова порода та зустрічається не  часто, іноді працює  і з осикою. У своїх роботах крім різьблення Василь Бович використовує тонування,аплікацію та декорування.

 

Цикл робіт «Гуцульський календар» повністю виконаний з використанням різьблення та тонування, тобто у техніці «дерев»яної графіки», як іноді характеризує  сам автор свої твори.  Роботи автора  невеликі за розміром але несуть велику смислове навантаження  хоча і  виконані з  стилі « вишуканої локанічності ».

«Гуцульський календар» це спроба автора у художній формі, розповісти глядачам, і перш за все українцям ,про свята,які відзначали наші предки. Про свята язичницькі, християнські, церковні та « духовні»,про наше далеке  і славне минуле, успіхи та поразки, злети й падіння, віру та перемогу і просто  про життя.

В усіх роботах майстра відчувається велика любов та здатність нагадати нащадкам  про  минуле славетного українського народу. Язичництво, християнство, обрядовість – ось основні натхненники робіт Василя Бовича. Тільки подивимось на назви робіт : «Маланка»,»Катерина», «Ввідення», «Благовісника», «Благовіщення», «Велика п»ятниця», «Вісного Миколи», «Дідів хрест», «Стрітення», «Косяна», «Ворожіння», «Борони та Богородице», «Рахманський Великдень», «Щаблі до вирію», «Поросла моя пам»ять…». У цих назвах ціле життя українського народу, яке помножене на знання автора язичницької та християнської символіки, знаків, оберегів, історичної пам»яті, духовності, таланту художника та оповідача  і,звичайно, великої   щирої любові.

Дуже приємно, що особисто Василь Бовач багато років присвятив  вивченню особливостей вірувань  древніх українців, язичницької та слов»янської символіки і втілив  всі свої знання, роздуми та сподівання у цих дивовижних творах дерев»яної графіки. Я думаю,що кожен,хто бачив його роботи, обов»язково замислювався  і над своїм буттям, над своєю історією життя, захотів зазирнути у книги ,та відкрити для себе особисто цілий світ духовності наших предків, як це зробив автор.

Виставка – це чудова демонстрація високого рівня декоративно прикладного мистецтва Гуцульщини та безпосередньо самого Василя Бовича – якого часто  називають «корифеєм  косовського різьблення». Ця виставка заставляє задуматись: Хто ми українці, де наше коріння, яке наше майбутнє? І за це я, особисто, дуже вдячна  косівському чарівнику  Василю Бовачу.

 

Для тих, хто не зможе відвідати виставку,пропонуємо наш фоторепортаж з Національного музею Тараса Шевченко «Хата на Пріорці», де зараз  проходить виставка «Гуцульський календар» відомого косовського майстра Василя Бовича.

Читати 9776 разів