Версія для друку
Четвер, 25 лютого 2016

Виставка творів художньої ужиткової вишиванки « Орнаменти буття».

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Прес-реліз

2 – 19 березня 2016 року

«Орнаменти буття»

(виставка творів художньої ужиткової вишивки Євгенії Геник

та Миколи Симчича)

Відкриття виставки – 2 березня о 14:00

(вхід – лише за запрошеннями, а також за списком акредитації (для акредитованих представників засобів масової інформації))

Організатор: Центр Української Культури та Мистецтва.

Виставка присвячена 90-річчю відомої української майстрині Євгенії Геник.

Експозиція вразить відвідувачів своєю масштабністю та розмаїттям виробів, створених унікальною вишивальницею. Серед них: жіночі та чоловічі вишиті сорочки, рушники, напірники, скатертини, серветки, доріжки. Також буде представлена серія вишитих ікон (пророчий та апостольський ряди) Собору Погінської Богородиці при монастирі Успення Матері Божої (с. Погоня Івано-Франківської обл.) у виконанні Миколи Симчича, талановитого послідовника традиції Євгенії Геник.

Варто зауважити, що Євгенія Геник займає особливе місце в українській культурі. Саме вона була укладачем найпопулярніших схем для вишивання і саме за ними, навіть сьогодні, початківці відточують свою майстерність. Пані Євгенія народилася в 1926 р. у Верхньому Березові Івано-Франківської обл. Нині проживає у м. Коломия. Учасниця всеукраїнських та міжнародних виставок, зокрема, в Баку (Азербайджан) (1979 р.), Парижі (Франція) (1982 р.), Івано-Франківську (1983 р.), Коломиї (2004 р.), Києві (2006 р.). Член Національної спілки художників України (1992 р.), член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (1989 р.), Заслужений майстер народної творчості України (1997 р.).

За словами дослідників, творчість Євгенії Геник є надзвичайним явищем в декоративно-прикладному мистецтві України. Її роботи поєднують в собі глибоке розуміння регіональних орнаментів та невпинне бажання довести техніку до межі її  можливостей. Твори майстрині дивовижним чином єднають геометричні та рослинні мотиви орнаментів з різних регіонів України. Це дозволяє наситити роботу простими для сприйняття деталями і зробити кожну роботу по-своєму близькою для кожного глядача.

Микола Симчич – майстер вишивки і ткацтва, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, відомий далеко за межами нашої держави. Почав займатися вишиванням після того, як потрапив в автокатастрофу. Із 1999 року провів понад 14 виставок своїх творів, зокрема, в Фонді Культури України (2008 р.), НЦНК «Музей Івана Гончара» (2005 р.). Вишиванки, створені Миколою Симчичем, є в колекціях багатьох відомих українців. У своїй творчості Микола Симчич використовує старовинні символи при створенні орнаментів, застосовуючи при цьому безліч імпровізаційних рішень. Роботи майстра позначені делікатністю та вишуканою кольоровою гамою.

Над створенням образів святих, число яких вже перевершило сотню, Микола Симчич працює самостійно, вони не канонічні, а швидше художні. Тут майстер часто використовує поєднання багатьох традиційних технік і застосовує авторські.

 

Ласкаво просимо відвідати виставку «Орнаменти буття»!

 

Час роботи виставкових залів:

Пн.- Пт.  –  10:00 – 19:00; Сб.  –  10:00 – 18:00; Нд.  –  вихідний;

Адреса Центру Української Культури та Мистецтва:

Україна, м. Київ, вул. Хорива, 19-В

ст.м. «Контрактова площа» (вихід з метро в бік вулиць Верхній і Нижній Вал)

www.dolesko.com

 

Із питань акредитації на відкриття виставки, стосовно отримання фотографій, відео-матеріалів, організації ексклюзивних інтерв’ю, сюжетів, цікавих та корисних матеріалів – звертайтеся до Ольги Музиченко за № тел.: 097-98-22-783 або по е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Читати 15936 разів

Галерея зображень