Версія для друку
Середа, 13 січня 2016

Виставка «Яворівська забавка – народна іграшка нашого дитинства»

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Прес-реліз

15 січня – 2 лютого 2016 року

Виставка «Яворівська забавка – народна іграшка нашого дитинства»

Відкриття – 15 січня о 16:00

 

Організатор: Центр Української Культури та Мистецтва. Виставка популяризує унікальне мистецтво яворівського розпису та народної іграшки.

Цей декоративний розпис має давні традиції, вирізняється своєрідною технологією, художнім смаком та стриманістю декору. Виник у XVIII столітті на території сучасного Яворівського р-ну Львівської області – славнозвісному центрі збуту розмальованих виробів із дерева.

Ми з вами дорослішали в оточенні барвистих, таких рідних яворівських іграшок. Згодом, у кінці 80-х років ХХ століття, традиція їх створення почала занепадати. На щастя, нині, завдяки зусиллям майстрів народного мистецтва, в Україні активно відроджуються традиції яворівського орнаменту та створення іграшки-забавки.

І наші  дітки також мають можливість гратись цими чудовими дерев’яними забавками – кониками, метеликами, ведмедиками, пташками, диво-звірами, візочками, навіть ялинковими прикрасами, виготовленими з дерева,  з оригінальною конструкцією та особливою механікою для кожної забавки.

Експозиція представить колекцію народних дерев’яних дитячих іграшок-забавок, створених Семеном Тлустим та Галиною Шумило. Чоловік родом із Лісоводів Городоцького району. І хоч останнім часом народний умілець із талановитою дружиною-однодумицею мешкають у Хмельницькому, більшість часу проводять у селищі Івано-Франкове Яворівського району. Семен створює з дерева традиційні форми яворівських забавок, подекуди додаючи новизни, вдосконалюючи традицію, а Галина розписує ці іграшки. Майстрів люблять та шанують як в Україні, так і за її межами.

Барвисті дерев’яні іграшки, створені подружжям, користуються неабиякою популярністю як у дітлахів, так і в їх батьків. І недарма, адже вони екологічно чисті: виготовлені з природних матеріалів і розписані безпечними акриловими фарбами, що замінили рослинні барвники. Саме тому яворівські забавки не шкодять здоров’ю дітей.

Ці забавки дуже щирі, реалістичні, привабливі, орнаментовані впізнаваними елементами яворівського візерунку (квітами, кривульками, цяточками, рисочками, віночками тощо). Для розпису іграшок, як і багато років тому,  використовуються такі кольори: зелений (символізує траву та листя), червоний (плоди та ягоди), синій (небо та воду), жовтий (сонце).

Учасники виставки, Семен Тлустий та Галина Шумило, мріють про особливий автобус-музей, який можна буде переобладнати у творчу майстерню, прикрашену яворівськими забавками та їздити містами-селами, щоб люди мали змогу познайомитись із диво-виробами та взяти участь у майстер-класах.

До речі, під час відкриття виставки, 15 січня о 16:00 майстри проведуть майстер-клас із розпису яворівської іграшки-забавки. Також навчитись власноруч створювати ці чудові іграшки можна буде 16 січня, з 11:00 до 17:00.

Участь дітей у майстер-класах – безкоштовна. Участь дорослого – 30 грн. 
Запис на майстер-класи – обов’язковий, за № тел. (044) 425-12-66, 093-49-53-756.

Ласкаво просимо!

 

Час роботи виставкових залів:

Пн.- Пт.  –  10:00 – 19:00; Сб.  –  10:00 – 18:00; Нд.  –  вихідний;

Адреса Центру Української Культури та Мистецтва:

Україна, м. Київ, вул. Хорива, 19-В

ст.м. «Контрактова площа» (вихід з метро в бік вулиць Верхній і Нижній Вал)

www.dolesko.com

 

Із питань акредитації на відкриття виставки, стосовно отримання фотографій, відео-матеріалів, організації ексклюзивних інтерв’ю, сюжетів, цікавих та корисних матеріалів – звертайтеся до Ольги Музиченко за № тел.: 097-98-22-783 або по е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Читати 15207 разів

Галерея зображень