| 
Середа, 01 липня 2015

Виставка робіт «Спіраль традицій».

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Виставка
«Спіраль традицій»


02–24 липня 2015 року
Відкриття — 02 липня о 18:00

 

Організатори: Майстерня українського гончарства Sakhno Art, Центр Української Культури та Мистецтва.
Відомо, що історія розвивається по спіралі. Те, що відбувалося колись давно, повертається і повторюється у видозміненій формі — відповідно до обставин і вимог сьогодення. І це стосується не лише подій чи явищ у різних галузях людського життя, а й культурної сфери, зокрема й світу народних традицій.
На виставці буде представлено вжитковий кухонний посуд класичних українських форм, художньо-декоративні вироби, створені у майстерні українського гончарства Sakhno Art, яка об’єднала і професіоналів, і поціновувачів народних традицій.


Створена у 2012 році, вона має на меті збереження національної багатовікової культури, популяризацію давніх українських технік обробки глини і розвиток гончарної творчості з використанням сучасних технічних здобутків і можливостей.
Разом зі старшими і досвідченими майстрами команду Sakhno Art складають студенти і випускники Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука, майстерня підтримує також тісні творчі і дружні зв’язки з іншими гончарними осередками. Засновник і керівник — Павло Сахно.
У колективі працюють гончарі Пало Князік і Євген Чазов, майстри ліплення, ритування, лощення, глазурування Ірина Чепинога, Лілія Дяк, Ілона Романова, Вікторія Єпатко та Вікторія Юматова.
Будь-який гончарний виріб — це результат вправності рук майстра і взаємодії усіх чотирьох стихій, із який глина (земля) і вогонь — визначальні. Досі збереглася давня техніка випалу — димлення, а найпопулярнішою і найпоширенішою стала техніка молочіння.
Здавна наші пращурі користувалися глиняним посудом. Спершу це були найпростіші ліплені форми, які з винайденням гончарного кола удосконалилися і набули звичних обрисів: різноманітні миски, глечики, тиквачі, горщики, макітри, пляшки, куманці, чашки, кухлі, барила.
Застосовували у побуті як простий глиняний посуд для щоденного вжитку, так і мальований, полив’яний — у святкові дні та з нагоди важливих сімейних подій. Традиції прикрашання також нараховують не одну сотню років: від найдавніших ритованих узорів і орнаментів до використання кольорових полив (зеленої і жовто-брунатної у ХVI ст.) та ангобного розпису (наприкінці ХVI – на початку ХVIІ ст.).
Кожен регіон країни мав свої особливості, характерні риси у формах посуду та в його декоруванні, розвивалися і діяли цілі школи, які лишили нам у спадок неоціненний скарб – зразки народної майстерності.
Сьогодні ми маємо можливості використовувати найновіші технології виготовлення гончарних виробів. Замість традиційного механічного кола з’явилося електричне, вироби можна випалювати у потужних муфельних печах, що забезпечує підвищення якості і тривалості використання, постійно розширюється розмаїття кольорових пігментів. Фактично усі значущі досягнення цивілізації слугують нам для відтворення давніх традицій, їх культивування і популяризації у часі і просторі – ми зберігаємо і розвиваємо їх не лише для нащадків, а й поширюємо за межі нашої країни – як одну із родзинок українського національного колориту.
Саме тому, попри доступність і масовість фабричного посуду, традиційними лишаються «бабусині» глечики та горщики, у яких страви смакують краще, і це повертає нас на мить у безтурботне й щасливе дитинство.
Вхід вільний! Щиро запрошуємо!
Адреса Центру Української Культури та Мистецтва:
Україна, м. Київ, вул. Хорива, 19-В
ст. м. «Контрактова площа»
(вихід із метро в бік Верхнього і Нижнього Валів)
Час роботи виставкового центру:
Пн.-Пт. – 10:00 – 19:00   Сб. – 10:00 – 18:00     Нд. – вихідний

Із питань акредитації на відкриття виставки, стосовно отримання фотографій, відео-матеріалів, організації ексклюзивних інтерв’ю, сюжетів, цікавих та корисних матеріалів звертайтеся до Ольги Музиченко за тел.: 097-98-22-783.

Читати 14762 разів