Версія для друку
Неділя, 26 квітня 2015

Перша ретроспективна виставка живопису Юрія Пацана « Село у нашій Україні – неначе писанка, село…»

Оцініть матеріал!
(5 голосів)

В рамках фестивалю  « Музейний простір-творчий простір », який вже втретє проходить  у Меморіальному музеї « Хата на Пріорці» та чудовому парку Березовий Гай у квітні - червні 2015р.,  розпочинається  ретроспективний показ  творів відомого українського художника Юрія Івановича Пацана.

Пацан Юрій Іванович народився у мальовничому селі Пархомівка 11 грудня 1963р., закінчивши Ірпінський  індустріальний технікум працював токарем і навіть ніколи не мріяв стати відомим художником. Страшна  автомобільна аварія 1999р. розділила його життя на «до»  і  «після»… змусила виживати, боротися, не занепадати духом, перемагати і попри все бути щасливим.

 

Саме у ті страшні, для себе і своєї родини часи, Юрій Іванович, ледве оговтавшись від перших потрясінь аварії, операцій, страшних медичних діагнозів, долаючи фізичний і моральний біль, починає малювати. Лежачи у ліжку, сидячи у інвалідному візку,  в перервах між страшними відновлювальними процедурами, борючись за життя він наполегливо малює. Сюжети картин з’являються якось самі собою - це спогади про те життя  «до»… все що можна згадати і намалювати по пам’яті, те що здатне вилікувати, втішити, заспокоїти, зранену душу.

Пан Юрій розпочинає малювати серії картин про наш український побут, природу, сім’ю, багато  малює на історичну тематику. « Серії картин»  звучить  зараз дуже пафосно, бо спочатку майбутній художник  просто вчився  малювати аби чимось себе зайняти та заробити хоч якісь гроші для сім’ї.

Юрій Іванович не має спеціальної художньої освіти, тож техніку масляного живопису опановував самотужки.

Зараз творчий доробок художника це понад 800 живописних полотен, численні персональні виставки та  довгоочікуване  звання Заслуженого художника України.

Ретроспективний показ робіт Юрія Пацана в рамках фестивалю « Музейний простір – творчий простір 2015» передбачає  показ двох виставок:

-  25.04.2015 – 14.05.2015р. - виставка « Село у нашій Україні – неначе писанка, село…»

- 16.05.2015 – 10.06.2015р.- виставка« Рідні краєвиди».

На відкритті виставки « Село у нашій Україні – неначе писанка, село…» були присутні гості та звичайні відвідувачі, адже відкриття виставки відбувалося у садибі Меморіального музею « Хата на Пріорці» в день відкриття Фестивалю « Музейний простір – творчий простір 2015».

Виставка дуже цікава і не залишила жодного байдужого.

Особливо тішились студенти Мистецького інституту художнього моделювання та дизайну імені Сальвадора Далі адже вони мали чудову нагоду особисто поспілкуватися з художником.

А для школярів, відвідувачів Дитячої дизайн – студії Мистецького інституту художнього моделювання та дизайну імені Сальвадора Далі, які сьогодні проводили свій перший пленер у садибі Меморіального музею « Хата на Пріорці», зустріч з Заслуженим художником України Юрієм Пацаном була мабуть знакова.

Про пленер Дитячої дизайн – студії  та зустріч з художником можна детальніше подивитися, натиснувши на посилання:

http://myza.com.ua/index.php?option=com_k2&view=item&id=370:%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80-%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%8F%D1%87%D0%BE%D1%97-%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B9%D0%BD-%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D1%96%D1%97

Юним митцям, студентам, викладачам, мешканця Пріорки і знаному художнику було про що поспілкуватись.

Перша ретроспективна виставка  живопису Юрія Пацана  « Село у нашій Україні – неначе писанка, село…»   відкрилася  25 квітня 2015р. о 12:00 та триватиме до 14 травня 2015р.

Відвідати виставки можна у Меморіальному музеї «Хата на Пріорці» щодня з вівторка по суботу за адресою: м. Київ, вул. Вишгородська, 5.

Читати 9382 разів

Галерея зображень