Версія для друку
Середа, 10 грудня 2014

Виставка авторської ляльки Оксани Смереки-Малик «Образ і слово».

Оцініть матеріал!
(2 голосів)

12 грудня 2014р., в Меморіальному музеї «Хата на Пріорці»  Національного музею Тараса Шевченка  відкриється  персональна виставка авторської ляльки відомої львівської мисткині Оксани СМЕРЕКИ-МАЛИК.

Це уже 18-а виставка мисткині. З кожною новою виставкою авторка  продовжує творити єдину колекцію, в основі якої є глибинне народне розуміння життя.

Всі ляльки, як і обереги – без обличчя, а проте  відрізняються від звиклих народних ляльок.   Майстриня створила "каркасну мотанку", поєднавши традицію і новаторство. Власне, за рахунок каркасу, її ляльки дуже динамічні, наче рухомі. Тут навіть не костюми, а самі пози передають характер і типаж, створюють враження живої картини. Колориту додають голівки – очіпки, хустки, чільця, віночки.

 

Кольори – від яскравих гуцульських мотивів – до бежевих у міських та до білих із сріблом у князівському вбранні, – ніби відбивають українське суспільство з його культурою одягу.

Кожна лялька творить свій  образ та  викликає  асоціації, залежно від нашого культурного досвіду.  Важливе значення тут має назва циклу, як першопричина творення, в яку авторка  закладає   певну ідею.

Нині колекція Оксани Смереки-Малик налічує понад 60 ляльок, а також більше сотні на світлинах. На виставці в Меморіальному музеї «Хата на Пріорці»  Національного музею Тараса Шевченка будуть  представлені 54 ляльки, об’єднані майстром в 15 авторських циклів:

  1. Львів’янки: пані та панянки
  2. Солодкі води Чорногори
  3. Рожеві панни
  4. Маків цвіт
  5. Вечірні чебреці
  6. Карпатія: дівки, газдині, молодиці, немовля
  7. Пори року
  8. Жмуток мольфара
  9. Небесна сторожа
  10. Квітникарки
  11. Настрій настурції
  12. Весняний гай
  13. Сни серпневого поля
  14. Королівська конюшина
  15. Княгині і боярині

Персональна виставка авторської ляльки Оксани Смереки-Малик  не випадково має назву  «Образ і слово».Несподіваним, але дуже логічним, ключем до сприйняття лялькових циклів  послужила  поезія, яка є первинною у творчості Оксани, тож зв'язок  між словом і образом очевидний. У однієї з книг поетеса ніби окреслює той щедрий білий світ,який вона згодом заселить своїми колоритними мотанками:

Коли звисають зорі із небес,

А подорожньому смакує

Хліб і мед,

Купальське диво

На добро чаклую,

Мале дитя собі

Свій світ малює,

А квіти й заметілі

Кличуть знов, -

То це – Любов!

18 грудня о 15:00 відбудеться зустріч мисткині з відвідувачами, на якій ви зможете поринути у чарівну поезію і подивитися на казковий світ української ляльки, який  щедро представить  Оксана СМЕРЕКИ-МАЛИК.

Виставка триватиме з 12 грудня 2014р. по 20 січня 2015р. в приміщення Меморіальному музеї «Хата на Пріорці»  Національного музею Тараса Шевченка.

Адреса музею:  Київ, вул. Вишгородська, 5

Телефон для довідок: 432 – 76 - 27

Читати 15448 разів

Галерея зображень