| 
Вівторок, 20 травня 2014

Пам’ятна виставка художника і педагога Михайла Ісаханова « Береги душі ».

Оцініть матеріал!
(2 голосів)

16 травня 2014р. в приміщенні Меморіального музею « Хата на Пріорці»  відкрито виставку українського художника, з ассірійським корінням,  Михайла Ісаханова « Береги душі».

Виставe відкрито в рамках Фестивалі « Музейний простір – творчий простір – 2014», як самостійній проект «Забуті імена».

Всі роботи, які представлені на виставці, демонструються вперше.

 

Михайло Семенович Ісаханов народився 9 квітня 1927р. в ассірійській родині. Предки художника, ще на початку ХХ століття переселилися на Україну з Османської імперії, рятуючись  від геноциду християн.

Майже все своє життя М.С. Ісаханов прожив на Україні. Дуже рано почав малювати та був помічений видатним українським художником  Федором Коновалюком, який товаришував із родиною батька художника.

Навчаючись малювати і потім, у зрілому віці, а помер художник у 1998р., улюбленою темою художника був Київ, який він любив понад усе, Дніпро, з його тихими водами, чарівна природа рідного краю. Про Михайла Ісаханова можна впевнено сказати

« наш ассірійський українець», який всією своєю творчістю підтвердив свою велику любов до нашої  України, яку  вважав своєю Батьківщиною.

Працював Михайло Семенович Ісаханов у техніці живопису та графіки. Тривалий час викладав у Київському інституту легкої промисловості, викладаючи малюнок і живопис та  у дитячій художній школі.

Родина художника,  не пам’ятає, чи були  персональні виставка робіт Михайла Семеновича і навіть не знає, які саме роботи були передані художником і зараз  знаходяться у музеях України. Після смерті М. Ісаханова  родині пропонували продати всі роботи, та донька художника відмовилась.

Дружина художника, пані Ганна пригадує, що чоловік  мабуть не проводив персональних виставки але окремі роботи виставляв на тематичних виставках разом з іншими художниками, тому скоріше за все  ця виставка « Береги душі» перша персональна виставка українського художника Михайла Ісаханова.

На висотці  представлені роботи різного періоду творчості художника  виконанні в техніці масляного живопису та графіки ( туш, перо). Не залежно від техніки виконання високий рівень художньої майстерності М. Ісаханова  відчувається з першого погляду на картини.

Назвам  виставки « Береги душі»  не випадкова. Майже в усіх роботах художника, які представлені на виставці, присутня  «тема води». Це або Дніпро з його притоки,  озеро або лісовий струмок і звичайно ж мальовничі береги зображених водойм.

На виставці представлені два портрети -  це автопортрет художника та портрет його улюбленої дружини Ганни, написані маслом на картоні. На портретах художник і його дружина зображенні ще у молодому віці. Всі інші роботи художника, представлені на виставці  це пейзаж.

В усіх пейзажах  М.Ісаханова, не залежно від техніки виконання,  «зображене відчуття спокою», мабуть це співпадало з внутрішнім станом художника. Картини виконані   у дусі  « інтелігентної витонченісті».

Цікавий факт, що художник малював всі свої роботи виключно з натури. Напевне саме тому всі картини передають «дух місця,часу, настрою». Той внутрішній спокій, які вони випромінюють  наповнює всю  невеличку галерею. Зупиняючись біля картини ловиш себе на думці, що ти хочеш потрапити у той спокій, красу, на берег річки. Тому напевне Михайла Ісаханова можна сміливо назвати майстром пейзажу.

 

Виставка триватиме з 16 травня по 26 червня 2014р. у Меморіальному музеї « Хата на Пріорці» в рамках Фестивалю « Музейний простір – творчий простір - 2014».

Адреса музею: м. Київ, вул. Вишгородська, 5

Читати 10444 разів