| 
Понеділок, 19 травня 2014

Рок опера « Міф » на Фестивалі «Музейний простір – творчий простір - 2104».

Оцініть матеріал!
(3 голосів)

Це слово можна сприймати і в позитиві і в негативі. Міф мають всі народи . І нині цей міф  - міф поета , пророка,  що став символом України прийшов до нас у нелегкий , непростий час.

18 травня, у  Міжнародний день музеїв, у «  Хаті на Пріорці», відокремленому відділі  Національного музею Тараса Шевченка відбулась вистава під такою назвою « Міф». Тут у хаті на Вишгородській ,5, у 1859 році наш поет прожив лише два тижні, вона стала останнім його притулком у Києві. Їй уже 150 років.  Чи можна уявити, щоб тут у дворі просто неба, на гомінкій вулиці та ще й під гуркіт електрички  у дощову погоду  звучала рок опера.

Справжня рок опера , поставлена студентами історичного факультету університету  Тараса Шевченка.  Великі ентузіасти,  вони, незважаючи  на свою непрофесійність,  на умови, які були не такі вже й сприятливі  зуміли передати дух епохи і ту роль і те місце Шевченка, яке він зайняв в історії свого народу.  Досить нагадати  нинішні дні : Борітеся!  Поборете!   У виставі є роль – Імперія, могутня, впевнена в собі.

Шевченко її ворог, він її поборов, це зрозуміло, він її поборов  і у рік свого ювілею, вигнавши з України фарисеїв « у мережаній лівреї», він віддав людям  славне Межигір`я, де він бував, і яке малював. У виставі присутній і цей момент.

Автор ідеї, текстів – Мирон Гордійчук

Режисер - Олександра Кравченко

Музичний керівник – Георгій Нечаєв

Виконавці ролей:

Імперія – Уляна Кирчей

Варфоломій Шевченко – Євген Сафар’янс

Микола Репнін – Дмитро Желага

Варвара Репніна – Катерина Притика

Платон Закревський – Юрій Кучма

Ганна Закревська – Тетяна Червінська

Віктор Закревський – Захар Шелюк

Це був лише уривок

В кінці вистави звучить « Заповіт» Тараса. Люди що прийшли в цей день до музею зі сльозами на очах співали разом з акторами. Життя має кінець . Мистецтво вічне, як і любов.

Уривки з вистава «Міф» виконали студенти  історичного факультету Національного музею Тараса Шевченка В рамках Фестивалю «Музейний простір – творчий простір - 2104».

Автор статті Наумова Надія Григорівна.

Читати 7767 разів