| 
П'ятниця, 19 липня 2013

Літня практика студентів Мистецького інституту художнього моделювання і дизайну імені Сальвадора Далі у Меморіальному музеї «Хата на Пріорці».

Оцініть матеріал!
(3 голосів)

В рамках творчого проекту « Тарасова хата», започаткованого  Меморіальним музеєм «Хата на Пріорці » та Порталу «Творча країна» студенти Мистецькому  інституті художнього моделювання і дизайну імені Сальвадора Далі та   Мистецькому коледжі художнього моделювання і дизайну провели свою літню практику у Меморіальному музеї «Хата на Пріорці». Тут у чарівному парку Березовий гай, на території якого і розміщається Меморіальний музей «Хата на Пріорці»  студенти , кожен день цілих два тижні малювали на пленерах на території музею.

 

Всього у пленерах  взяли участь майже 40 студентів, які  працювати  під керівництвом досвідчених педагогів інституту  - Лясоти Стели Євгеніївни, Михайлюк Людмили Романівни.

Студенти дуже ретельно готувалися до цих пленерів: завчасно приготували аркуші паперу, планшети,олівці. Вони дуже очікували на цю подію, бо це в перше вони зібралися всі разом, як велика творча родина, щоб помалювати на місцях де колись жив цілих два тижні  Т.Г. Шевченко підчас своєї останньої подорожі на Україну. Їх літня практика проходила також два тижні. Це, звичайно випадковий збіг обставин, але, на мій погляд, дуже символічний.

Перший пленерний день літньої практики почався  8 червня 2013р. і нагадував звичайні натурні замальовки. Студенти мали завдання на весь період практики намалювати: листя, квіти, гілля, траву, кущі, дерева, криницю, приміщення музею та виставкового залу, людей. Тобто від простого до складного, розподіливши свої сили таким чином, щоб під кінець практики студенти могли малювали, створюючи композиції, відтворюючи  «настрій та дух» парку, музею, місцевості, тобто малювати саме так, як це роблять художники на справжніх пленерах.

Не дивлячись на те, що музей знаходиться на розі двох  вулиць  з їх гомоном,  безкінечним потоком транспорту і людей,  тут у парку, на території музею, панує  атмосфера тиші і спокою, яка мимо волі налаштовує  на «творчий лад», допомагає зосередитись, сконцентрувати увагу. Малювати у садибі музею дуже затишно,зручно і приємно. Студенти  швидко освоїлись та налаштувались на роботу.

Пленери на території музею мають ще одну  суттєву перевагу – у вільний час студенти мажуть відвідати музей, ознайомитись із постійно діючою експозицію та виставки, які розміщені у виставковому залі музею, переглянути старовинні експонати, поспілкуватися з працівниками музею. Це не тільки  своєрідна  «культурна програма» літньої практики, а й велика виховна та пізнавальна робота.

Так студенти Мистецькому  інституті художнього моделювання і дизайну імені Сальвадора Далі та   Мистецькому коледжі художнього моделювання і дизайну відвідали виставку своїх колег – студентів  Хмельницького  Національного університету ( кафедра дизайну)  та Одеського ХГЕУ, яка зараз триває у приміщенні виставкового залу Меморіального музею «Хата на Пріорці».

Завітали на виставку видатного українського графіка, Заслуженого художника України Михайла Омеляновича Андрійчука, яка називається "На крилах...", та демонструється  у приміщенні музею.

Виставка студентів дуже вразила та настільки настільки сподобалась, що вони теж вирішили намалювати свої роботи по мотивам  творів великого Кобзаря.

Сподіваємось, що ці два тижні  пленерів стануть для студентів черговим творчим досвідом, а замальовки, зроблені  на пленерах, стануть у пригоді  для подальшого навчання і роботи.

Пропонуємо наш фоторепортаж з Меморіального музею «Хата на Пріорці» де провели свою літню практику студенти Мистецького інституту художнього моделювання і дизайну імені Сальвадора Далі та Мистецького коледжу художнього моделювання та дизайну, малюючи чарівні куточки парку "Березовий гай".

Читати 2960 разів