| 
Понеділок, 01 липня 2013

«День народження Варвари» - виставка авторської іграшки та живопису на дитячу тематику на фестивалі «Музейний простір – Творчий простір».

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Щойно завершила свою роботу виставка авторської іграшки та живопису на дитячу тематику, яка проводилась в приміщенні Меморіального музею «Хата на Пріорці» Національного музею Т.Г.Шевченка, в рамках фестивалю «Музейний простір – Творчий простір».

В невеличкому приміщенні музею, в одній із кімнат розмістилися всі експонати, представлені на виставці – це іграшки і живопис. На перший погляд зовсім  «не поєднуване» мистецтво в рамках однієї виставки.  Але це тільки на перший погляд .

 

Адже маленький глядач, який відвідав виставку міг не тільки подивитися на авторську іграшку, а й поринути і світ дитячих фантазій, мрій, бажань, зустріти знайомих казкових героїв на картинах авторів, та познайомитись із новими.

Стіни  музею приміщення прикрашені яскравими картинами студентів та викладачів Мистецького  інституту художнього моделювання і дизайну імені Сальвадора Далі. Це живопис на дитячу тематику.

Саме таку тему запропонована студентам, для опрацювання, на одному із занять, викладач Мистецького  інституту художнього моделювання і дизайну імені Сальвадора Далі Людмила Черв’якова. Студенти не тільки зробили багато замальовок і ескізів, але й відтворили в них  дух дитячої щирості і щастя. Потім  студентам було запропоновано намалювати роботи. Кожен із  студентів на свій розсуд обирав техніку виконання -  це був звичайний учбовий процес.

Пані Людмила також створила і свою серію живопису на дитячу тематику, адже студенти мають бачити роботи своїх викладачів. Коли завдання були виконанні і студенти представили на оглядини викладачам  свої авторські роботи - результат перевершив всі очікування… Це була просто готова виставка.

Перед очима педагогів предстала чудова картина казкового світу дитячих фантазій та сподівань, щирості, любові, наївності і мрій. Майстерно обрані студентами техніки виконання робіт , а це - масло, акрил, графіка, мішана техніка, декоративно - прикладне мистецтво, в повній мірі створювали довершені  художні образи.

Адміністрація Порталу «Творча країна», яка разом з Меморіальним музеєм « Хата на Пріорці» , як організаторами фестивалю «Музейний простір – Творчий простір» і зокрема виставки «День народження Варвари», були дуже щасливі запросити студентів та викладачів Мистецького  інституту художнього моделювання і дизайну імені Сальвадора Далі представити  на виставку роботи з « наївним»  живописом на дитячу тематику для відвідувачів. Ось так роботи, створенні в рамках звичайного учбового процесу, опинилися на виставці, чим дуже потішили  малечу.

Відвідувачі, котрі завітали на виставку могли побачити не тільки  чудовий живопис, але, звичайно і виставку авторської іграшки.

Ірина Пільків та Ірина Таубе представили авторські ляльки із пап’є - моше .

Олена Золотова та Тетяна Паращук  - чудові ляльки із вати.

Алла Березеньська -  авторську ляльку, із тканини, на дротяному каркасі.

Валентина Петровська -  унікальну авторську іграшку із тканини на українську тематику,  трипільську тематику та виконану по мотивам художніх творів Марії Приймаченко.

Виставка мала назву « День народження Варвари» зовсім не випадково.

У Меморіальному  музеї « Хата на Пріорці» зараз «живе» лялька по імені Варвара. Їй майже 100 років. Колись давно її придбали, на блошиному ринку, працівники музею і  вона стала його цінним  експонатом.

За своє сторічне життя Варвара  зазнала багато поневірянь та горя, поки не потрапила до дбайливих рук музейних працівників. «Різні травм і  подряпини» сильно зіпсували і  понівечили Варвару, то ж було прийнято рішення її « вилікувати».

Саме після реставрації лялька і вирішила запросити до себе гостей та відсвяткувати свій день  народження, похизуватися відреставрованим тілом та новим вбранням.

На виставці дивним чином поєдналися старовинні іграшки із музейної колекції, авторська іграшка сучасних майстрів та «наївний живопис на дитячу тематику». Виставка настільки сподобалась відвідувачам, що строки її закриття двічі подовжувались.

На фестивалі « Музейний простір – Творчий простір», 19 травня 2013р. в рамках програми проведення майстер класів, майстер Тетяна Грицай, в присутності всіх бажаючих, намалювала портрет Варвари, чим просто вразила всіх присутніх.

А Варвара вирішила, що тепер обов’язково буде святкувати свій новий день народження щороку, запрошуючи на гостини нових і старих  друзів.

Для тих, хто не встиг відвідати виставку «День народження Варвари» , яка проходила у Меморіальному музеї « Хата на Пріорці» з 18 травня по 1 липня 2013р. пропонуємо наш фоторепортаж.

Читати 3956 разів