| 
Понеділок, 06 травня 2013

«День народження Варвари» - виставка авторської ляльки та живопису на дитячу тематику.

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

18 травня 2013р., в 12:00,  в приміщенні Меморіального музею « Хата на Пріорці», в рамках Фестивалю «Музейний простір – творчий простір», відбудеться  урочисте відкриття виставки  авторської ляльки та живопису на дитячу тематику « День народження Варвари».

«День народження Варвари» - це дуже знакова виставка для Меморіального музею « Хата на Пріорці».

В приміщенні музею виставки  ляльки відбувалися майже кожен рік, тому що музей володіє власною колекцією ляльок  і з радістю, доповнює власну експозицію авторськими роботами лялькарів України, створюючи чудові виставки для відвідувачів музею.

Але цьогорічна виставка – особлива. І ось чому:

 

Колись, давно, в ті часи, коли Т.Г.Шевченко, в свій останній візит на Україну, влітку 1859р., облюбував цю невеличку хатинку, в якій зараз і розміщається Меморіальний музей « Хата на Пріорці», для проживання,  в  будинку господарювала  Варвара Матвіївна Пашковська, в родині якої були діти.

Т.Г.Шевченко подружився з родиною пані Варвари, гуляв парком, спілкувався з мешканцями Пріорки, бавився з  місцевими дітлахами. Для дітей він купував цукерки  і, як згадується у літературі, свищики – дитячі забавки - іграшки. Особливо поет подружився з  маленькою місцевою дівчинкою по імені Ляля.

Коли, в цьому помешканні, де колись жив поет, було створено  музей, багато експонатів для музею надали жителів Пріорки, які особисто спілкувалися з поетам, та зберігали про нього пам’ять та теплі спогади, багато експонатів купували, скрізь, де з’являлася нагоди.

Якось на блошиному ринку, тут на Пріорці, працівники музею побачили ляльку, яка була вбрана в український одяг. Лялька була старовинна, з клеймом, на запитання, чи є у неї ім’я -  господар ляльки відповів : « Так, її звуть Варвара».

Сумнівів не було. Ляльку придбали, як господиню хатинки, в пам’ять про тих дітлахів, котрі мешкали тут на Пріорці і в цьому будиночку, в ті далекі часи і подружилися з поетом та в пам'ять про Варвару Матвіївну Пашковську, яка прихистила Т.Г.Шевченка на цілих два тижні  під час його останньої подорожі на Україну.

З того часу у приміщенні музею почали влаштовувати виставки ляльок.

Зараз ляльці  Варварі вже більше 100 років і вона  « живе у музеї ». За 100 років свого лялькового життя вона була зовсім "хвора". Зараз Варвару"лікують". Лялькар  Ірина Пимків  відреставрувала ляльку і тепер Варвара скликає гостей, аби відсвяткувати свій другий день народження. Для Варвари пошили новий одяг, на свято,бо старий потребує багата часу для реставрації.

Серед гостей свята  будуть ляльки які  виконали  майстри :

Пимків Ірина, Марина Перепелицина , Таубе Ірина, Березеньська Алла, Петровська Валентина, Золотова Олена.

Водночас це перша виставка ляльки в Меморіальному музеї « Хата на Пріорці», в рамках якої будуть експонуютися картини на дитячу тематику.

Живопис на дитячу тематику  представляють викладачами та студентами Мистецького  інституті художнього моделювання і дизайну імені Сальвадора Далі  -  Червякова Людмила,  Пухтій Ірина та інші.

Відвідайте  Фестиваль « Музейний простір - творчий простір», приходьте на відкриття виставки «День народження Варвари», завітайте у в Меморіальний музей «Хата на Пріорці»   - тут Вам завжди раді.

Читати 15939 разів