| 
П'ятниця, 19 квітня 2013

«100 шедеврів світової скульптури» - меценатський проект Ігоря Воронова.

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

«100 шедеврів світової скульптури» саме так називається виставка, яка відкрилась 12 квітня 2013р. в Мистецькому арсеналі  у Києві.

На виставці демонструють  100 робіт 18 знакових світових майстрів кінця Х1Х – першої половини ХХ століття. Це – Огюст Роден, Арістід Майоль, Амедео Мадільяні, Генрі Мур, Ганс Арп, Олександр Архипенко, Костянтин Бранкузі, Рембрант Бугатті, Поль Гоген, Сальвадор Далі, Едгар Дега, Альберто Джакомотті, Хана Орлова, Пабло Пікассо, Огюст Ренуар, Осип Цадкін, Жак Ліпшиць.

 

Найбільша кількість робіт, представлених на виставці - це роботи  Огюста Родена, Едгара Дега і Олександра Архипенко. Роботи Сальвадора Далі та Пабло Пікассо найменші за розмірами, але дуже цікаві.

Єдиний український скульптор, роботи якого  представлені в рамках проекту  «100 шедеврів світової скульптури»  – це  Олександр Архиперко. Його роботи витонченні та неоднозначні, як і належить бути роботам основоположника кубізму в скульптурі.

Майже всі майстри, скульптурами яких ми можемо побачити на виставці, відомі , як живописці, а створення скульптури, для кожного з них було своєрідним захопленням або експериментом у певний проміжок часу. Але талановиті люди, як правило талановиті у всьому, тож створені ними скульптури – це безперечно шедеври - роботи справжніх майстрів, і те що вони зібрані на одній виставці, у  « єдиному просторі і часі»,  і їх можуть побачити всі бажаючим, це велика удача і це не може не тішити.

На виставці представлені всі магістральні напрямки розвитку скульптури:

-          Фігуральна скульптура. Це скульптура, яка, як правило створюється з натури. Ярким представником цього напрямку являються Едгар Дега, Аристотель Майола, Огюст Роден.

-          Паризька школа. Це скульптура створена під впливом  архаїчної скульптури і африканської ритуальної пластики. Тому їх роботи виконані у дусі кубізму або сюрреалізму. Представники цього напрямку – Пабло Пикассо, Амадео Мадільяні.

-          Авангардна скульптура. Це скульптура, яка відрізняється водночас своєю лаконічністю та складністю для сприйняття, бо автори весь час шукали нові форми вираження. До цих авторів відносяться -  Жак Ліпшиць, Генрі Мур, Олександр Архипенко.

Виставка цікава ще й  тому, що майже всі роботи, які на ній  представлені,  створені  наприкінці Х1Х – початку ХХ століття, та представляють саме своєрідний зріз скульптурного мистецтва світу. Саме у цей час у світовому мистецтві з’являються нові напрямки і саме цей період являється найцікавішим етапом у розвитку скульптури, який відзначається створенням цілого ряду хрестоматійних витворів, своєрідних зразків, світової скульптури.

Виставка «100 шедеврів світової скульптури» - один з наймасштабніших проектів  Мистецького арсеналу, та водночас це меценатський проект в  підтримку самого Мистецького арсеналу, який здійснюється за участю «АртФонду» Ігоря Вороніна. Всі представленні на виставці роботи, представляють собою частину колекції мецената та філантропа Ігоря Воронова, який володіє однією з самих значних колекцій скульптури і живопису у східній Європі.

Він особисто представляв всі твори із своєї колекції для експонування у Мистецькому арсеналі з метою підтримки розвитку комплексу.

Водночас в рамках роботи виставки будуть  прочитані лекції про 18 скульпторів, чиї роботи демонструються на виставці та обговорюватись питання про відродження меценатства в Україні.

Виставка триватиме до 12 травня і її варто відвідати, а якщо вам завадять справи, то пропонуємо наш фоторепортаж з виставки « 100 шедеврів світової скульптури».

Читати 11886 разів