| 
П'ятниця, 29 березня 2013

Фоторепортаж із серії "Парки Києва". Куренівський парк".

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Куренівський парк – це чарівний парк культури та відпочинку, що розташований на території Подільського району м. Києва.

У часи царизму, на місці теперішнього Куренівського парку, розміщувався цегельний завод, адже це була окраїна міста та скрізь велись забудови, то щоб не привозити цеглу здалеку, вирішено було побудувати завод по виробітку цегли саме тут.  Після Жовтневої  революції у приміщеннях заводу влаштували складування заготівельної сировини. Рішення було прийняте саме тому, що неподалік знаходилось залізнична гілка, тож доставка вантажів була дуже вигідна.

 

Згодом цю територію почали облаштовувати просто, як  безіменний сквер а, потім вирішили створити  парк і доли йому назву Куренівський парк ім. Єжова.

Після війни тут були улаштуванні приміщення металобази, складів та завод по зварюванню  колій та залізничнодорожні майстерні . І знову у прийнятті рішення бала урахована доцільність саме такого використання території, бо  неподалік розмістилися  Куренівське трамвайне депо та залізничної станції Куренівська. В розбитому вщент війною місті не думали про парк.

У 1959 році парк почали відновлювати , не радість мешканцям міста, та дали назву  Парк імені Фрунзе в честь радянського воєнного діяча  Михайла Фрунзе. Але на території парку все ще залишалися будівлі, які виконували функції залізничнодорожних майстерень.

13 березня 1961 року сталася печальна трагедія, яка ввійшла в історію, як Куренівська трагедія. В той трагічний день була прорвана дамба в районі Бабиного Яру, яка майже 10 років стримувала, накопичені стічні води з Петровських цегельних заводів. Трагедія забрала багато життів киян. Десь по приблизним оцінкам, бо Радянська влада забороняла жлдну  інформацію про трагедію, жертвами стали від 1500 до 2000 людей.

Після Куренівської трагедії ні залізничну станцію Куренівська, ні її майстерні , на території парку, відновлювати не стали. Цю територію повністю віддали під парк. Через пів року після Куренівської трагедії парк було відновлено та змінено назву,  парк назвали – Куренівський паркі  імені Фрунзе.

У 2006 році парк від реставрували, зробили нові пішохідні доріжки та дещо змінили назву. Він став називатись  просто -  Куренівський Парк .

Зараз  загальна площа його  становить  8,18 га. Парк  має форму трикутника,  який  ніби утворений одночасно декількома  вулиці міста Києва : вулицею Фрунзе, вулицею Олени Теліги та  Московським проспектом.

На території парку розміщується клуб Концерт – хол  « FreeДом». Він розташувався на розі вулиці Олени Теліги та Московського проспекту у приміщенні колишнього танцювального павільйону та концертного залу «Современник».

Побудований у парку сучасний грузинський ресторан «Золоте руно» з літньою площадкою. Біля ресторану – родзинка парку – чарівний фонтан.

На території парку розташовані дві дитячі площадки для дітей шкільного віку та для зовсім маленьких та «Дитяче автомістечко» з пішохідними дорогами, естакадами та місткам.

Біля центрального входу у парк почали будувати готель, який планували відкрити до чемпіонату  Евро – 2012, але так і не встигли добудувати.

Дуже красивий парк, наче оаза  на розі гомінких вулиць з їх метушнею і шумом приваблює не тільки жителів навколишніх будинків, але й усіх любителів затишку, краси і природи.

Читати 11570 разів