| 
Неділя, 31 березня 2013

Мистецька масляна.

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

З 14 по 17 березня у Мистецькому арсеналі святкували Масляну та при цьому показували, яка то наша українська спільнота талановита. У анонсі  розповідалося, що на свято  « Мистецька масляна»  запрошені майстри з усієї України, тому звісно бажаючих подивитись на найкращих майстрів безліч, навіть стояла черга у касу. Це не дивно, адже останнім часом все більше людей цікавляться українськими національними традиціями, літературою, творчістю.

І дійсно було на що задивитися.

 

Олександра Теліженко заний майстер, не тільки в Україні , а й за її межами, на виставці представляла роботи, які вже стали традиційними у її творчості – це, звичайно,   авторський рушник. Пані Олександра  багато досліджувала його історію, символіку, семантику, техніки та художні стилістики, тому кожний вишитий рушник, це дійсно справжній витвір мистецтва. Також представленні картині,вишиті, як ручним та і машинним способом, сценічні костюми, мистецькі подарунки. Водночас на виставці представлені роботи всієї творчої родини майстрині , чоловіка Миколи і доньок Лариси та Олесі Теліженко.

Олексій Шевчук представив свої скульптурні роботи, виконані в авторській техніці  по мотивам робіт Марії Примаченко. Всі роботи виготовлені  із сіна. Центральна фігура його інсталяції – це жінка, як символ родючості і краси і водночас  це і берегиня, і скіфська Баба – це наша історія,  історія боротьби за свою ідентичність. Поруч з нею дивовижні, чудернацькі звірі, створенні по мотивам творчості Марії Примаченко. В одному із своїх інтерв’ю пан Олексій висунув припущення, що орнаменти, які малювала пані Марія на звірях, то зашифровані послання майбутнім поколінням. Так наприклад Зебра – це формула змін у нашому житті, Корова – достаток, Лисиця – мудрість, Лев – благородство, Черепаха – швидкість. Нещодавно роботи Олексія Шевчука демонструвались у Національному музеї Т.Г.Шевченка, то ж побачити їх ще раз, у Мистецькому арсеналі, то велика втіха.

Анжеліка Рудницька представила свій унікальний цикл « Сад чеснот» або «Дерево – писанка» та дизайнерську колекцію гобеленів та подушок « Радісний дім». Роботи  Анжеліки Рудницької – це своєрідний мікс, симбіоз етнічного і модернового сучасного мистецтва. Вона являється засновником течії етномодерн і його найпалкішим прихильником і пропагандистом. Виставки її робіт проходили у багатьох країнах світу з великим успіхом, тож демонстрація робіт , в рамках Мистецької масляної, це чудова нагода ще раз подивитися на дивовижні, витонченні, сакральні роботи майстрині.

Дуже вразили мене майстри яворівської іграшки, які демонстрували своє мистецтво на свят, окремий репортаж про них з’явиться на сторінках сайту найближчим часом.

Дуже людно біля робіт Івана Селюка Традиції. Ребрендінг  Funke textile. Дивовижні звірі вишиті  і розшиті ґудзиками, подушки, словом  «дивний» глазур.

Спеціальний проек Антона Мухарсько, це роботи «сільського  гламуру» із його власної колекції картин, котрі він колекціонує вже багато років, теж не залишився без уваги.
Тут на Святі присутні і невеличкі крамнички  та майстерні народної творчості, та вже відомі імена, такі, як « Самоделки», з  традиційною продукцією, авторської, сувенірної ляльки, ляльки – мотанки.

Черга з охочих сісти за гончарний верстат  разом із Іваном Бобковим, та створити своїми руками  керамічний посуд. Пан Іван  для всіх охочих демонструє майстер- класс з виготовлення керамічних виробів.

Взагалі саме майстер- класи дуже приваблюють не тільки дітей, а й дорослих. Бажаючих навчитися творити велика кількість і це дуже радує.

Коли відвідуєш такі виставки дійсно переконуєшся які талановиті і працьовиті Українці, яка Творча країна – Україна.

Читати 9606 разів