| 
Вівторок, 12 березня 2013

« Свято лялькаря » у Мистецькому інституті художнього моделювання та дизайну імені Сальвадора Далі.

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

28 лютого 2013р. в приміщенні Мистецького інституту художнього моделювання та дизайну імені Сальвадора Далі проходило дуже цікаве дійство.

В рамках акції « Від витоків до майбутнього», започаткованого студентами та викладачами  інституту в 2011р., проводився мистецький захід  « Свято лялькаря». «Свято лялькаря» - проходило  у форматі майстер – класів, які демонстрували студенти і викладачі інституту, запрошені  гості свята.

 

Це було дійсно свято, і це відчувалося тільки переступав поріг холу будівлі інституту.  Велика лялька – господиня свята зустрічала всіх гостей.

Тут же у холі, прикрашеному картинами Тетяни Грицай, виконаними у техніці українського розпису, розмістилася чудова колекція паперових ляльок, виготовлених студентами інституту. Чарівні білосніжні принцеси, витонченні і граціозні, розташувалися поміж вазонів із квітами. Привітні студентки радо відповідали  на питання, пропонували спробувати виготовити ляльку, розповідали про свій  інститут в якому вони саме і навчилися «творити таку красу».

«Свято лялькаря» спрямована на збереження традиції  виготовлення української традиційної ляльки, відродження і популяризація українського мистецтва та має на меті показати стрімкий розвиток сучасного мистецтва створення ляльки, залучення нових методів, технологій, матеріалів, та при цьому збереження українського колориту та ідентичності створених авторських роботах.

Водночас, організатори свята, показали саме « спадковість поколінь», бо серед майстрів лялькарів, котрі демонструють майстер – класи, є студенти та викладачі Мистецького інституту художнього моделювання та дизайну імені Сальвадора Далі, майстри, що нещодавно закінчили інститут та починають свою кар’єру, вшановані майстри старшого віку, пенсіонери та просто закохані у ляльку автори.

Вдалося організаторам свята показати  і широкий спектр можливостей при створення ляльки. Майстер-класи, які проводились у актовому залі інституту, демонстрували виготовлення ляльки  і традиційної української іграшки з гіпсу, паперу, поліетилену, ниток різного виду,соломи, бісеру, дерева ( комбінована лялька),  створювали тканеві, плетені гачком, дизайнерські, оберегові, авторські ляльки.

Так студенти інституту Берещук Вікторія і Кондратенко Ксенія демонстрували всім охочим виготовлення  « панчішної ляльки», тобто ляльки, що можна пошити із звичайної панчохи. Гук Вікторія  показує, як створити ляльку - мотанку із  лляних ниток, а Мироненко Анастасія  - ниткову ляльку- мотанку «Мартініца», Шакун Анна -  ляльку з бісеру.

Дарья Ботнічук, в минулому студентка інституту, взагалі  виготовляє авторські прикраси, аксесуари, іграшки, а сьогодні демонструє чудові ляльки - подушки, виготовленні із тканини і синтапону, які не тільки прикрасять оселю, а ще й дуже корисні для тих, хто захоче трішки подрімати.

Викладач інституту Козак Людмила Андріївна демонструє ляльку плетена гачком із ниток, які виглядатимуть дуже привабливо і будуть прикрасою для найвибагливішого інтнр’єру. Пані Марія Проценко виготовляє свої ляльки  із целофану, та не тільки ляльки а й листівки, віночки , прикраси, тощо, фантазії їй не позичати.

А Тетяна Паращук всіх присутніх здивувала своєю спритністю. Вона  за час свята власноруч виготовила  авторську ляльку з такою майстерністю, що у присутніх і дух перехопило.

Ставицька Тетяна спеціалізується на виготовленні авторської ляльки і привезла показати глядачам цілу колекцію своїх ляльок.

А от пані Лідія Боровченко приїхала на свято разом з чоловіком, він навчає всіх охочих виготовленню дерев’яної іграшки. Біля нього юрбиться ціла зграйка хлопчиків, бо виготовлення дерев’яної  іграшка, це привілеї чоловіків. А пані Лідія не натішиться і показує, які чудові ляльки вона виготовляє, дякуючи майстерності чоловіка, бо саме він робить каркаси для її ляльок. Тож лялька виходить комбінована, виготовлена із дерева та тканини. Та не тільки комбінована лялька захоплюю майстра, вона ще виготовляє чудові та професійні ляльки - мотанки.

Віра Іванівна Цимбал, гостя свята, демонструє незвичайну ляльку – мотанку. Незвичайну, бо я ще ніколи не бачила, аби  ляльки – мотанки мали такий вишуканий український одяг.

Пані Віра – народний майстер, радо показує нагороди, розповідає про участь у виставках і конкурсах, та її роботи набагато красномовніші. Ляльки вдягнені у одяг, зшитий і вишитий, власнору. Намисто, віночки, прикраси - все автор виготовляє для них  сама та з такою майстерністю, що розумієш, як пощастило цим дітлахам, які прийшли подивитися її майстер – клас.

Їм буде чому навчитися, а головне захворіти тією любов’ю до української ляльки, якою хворіє шановна пані Віра. Вона давно вже на пенсії, а дома не сидиться, а в голові рояться плани по створенню, тієї найкращої в її житті ляльки, яку вона ще обов’язково створить.

На «Святі ляльки»  багато відвідувачів, вони теж різного віку, від малечі до пенсіонерів, різних вподобань, але об’єднанні спільною любов’ю до українського мистецтва, лялькарства і дива казки. Хочеться вірити, що ті діти, які сьогодні відвідали це свято в майбутньому прийдуть «навчатися творити свято і казку» саме у стіни  Мистецького інституту художнього моделювання та дизайну імені Сальвадора Далі.

А для тих, хто не відвідав «Свято ляльки» - наш фоторепортаж.

Читати 9352 разів