| 
Понеділок, 11 березня 2013

Поминання Т.Г.Шевченка у Меморіальному музеї «Хата на Пріорці».

Оцініть матеріал!
(2 голосів)

10 березня 2013 р. виповнилось 152 роки від дня смерті Т.Г.Шевченка. У Меморіальному музеї «Хата на Пріорці», відбулося поминання великого українського поета і художника Т.Г.Шевченка.

Цю трагічну дати в історії українського народу, музей  почав відзначати вперше у рік свого заснування і на протязі всіх цих років залишився вірний своїй традиції.

 

Сьогодні, 10 березня, у роковини смерті Т.Г.Шевченка на територію музею дуже людно. Люди сходяться на поминання поета ще з самого ранку.

Поминання призначене на 13 годину. Саме в цей час приїхав Святий отець з Стрітеньської каплички, що розташована  на Львівській площі, щоб виконати обряд поминання.

На 13 годину на території музею зібралось так багато людей, що старенька хата не може всіх вмістити. Люди стоять на вулиці, на ганку, в передпокоях.

Всі запалюють свічки і святий отець розпочинає молитву за упокій душі великого поета та поминання жителів Пріорки, які колись тут мешкали, знали Т.Г.Шевченка.

Після молитви дає слово всім бажаючим виступити та пом’янути поета, як він і заповідав « …не злим, тихим словом».

Всі присутні слухають розповідь Наумової Н.Г. директора музею, яка наголошує, що на жаль, поет ніколи не мав свого помешкання, і помер на чужині, і ця хата, в якій він жив цілих два тижні, у свій останній візит на України, зберігає пам’ять про поета.

Святий отець розповів присутнім, про Святого Тарасія, саме в честь якого і дали ім’я Т.Г.Шевченку. Показує чудову  ікону Святого Тарасія, яку намалював український художник М.Стратілат та передав музею. Розповідає про наміри побудувати, тут на території музею хоча б невеличку капличку в честь Святого Тарасія, який був захисником і покровителем всіх художників.

Точаться розмови, роздуми, спогади ,а під час  поминального обіду всі присутні співають  "Заповіт"  Т.Г.Шевченка.

Цього року поминальні богослужіння відвідав Народний депутат Олег Ляшко. Він, не приховує, що у цьому будиночку ніколи раніше  не був, з цікавістю все роздивляється, розмовляє з присутніми, розпитує про проблеми музею.

Дійсно, цього року на поминання поета прийшло багато людей і деякі прийшли уперше. Але багато жителів Пріорки приходять сюди кожного року, цим самим висловлюючи свою пошану, подяку, любов і вічну пам’ять великому поету.

То ж дуже всі присутні висловили своє сподівання, що може врешті  і дійсно тут збудують капличку в честь Святого Тарасія захисника і покровителя  всіх художників  і  великого українського художника, неперевершеного графіка Т.Г.Шевченка.

Читати 8130 разів