| 
П'ятниця, 22 лютого 2013

Фоторепортаж із серії «Парки Києва». Парк « Березовий гай».

Оцініть матеріал!
(2 голосів)

У Києві, на розі вулиці Вишгородській та Білицькій розташувався мальовничий парк  « Березовий гай». Його заснували, ще до революції, він був у приватній власності  та мав свого хазяїна. Після революції, вже у 1918 році, парк був націоналізований та  штучно поділений на дві частини.

Південно - західна частина парку відійшла до Центру дослідно - педагогічної  агробіостанції. Зараз крім лабораторій для наукових досліджень, саду з посадковим матеріалом, сховищ для саджанців, та колекції цінних порід фруктових дерев та кущів тут розміщуються  різноманітні гуртики дитячої творчості. Згодом  цю частину старовинного парку і зовсім  вже перестали називати «Березовий гай».

 

Тож тепер  «Березовий гай» називають саме розміщений, на розі двох вулиць Вишгородської та Білицької, парк, який розмістився на 7,46 га землі. Саме цю частину парку передали  під будівництво  та облаштування парку після революції.

Територія парку розміщена в правобережній частині Києва на схилі Київського лесового плато. Різниця висот в парку складає 47 м. У верхній частині добре виражені дві куполоподібні вершини.

У нижній частині парку розташувались дві старенькі хатинки, які огородженні дерев’яним парканом. То Меморіальний музей «Хата на Пріорці» Національного музею Т.Г.Шевченко. Саме через ці дві старі будівлі, в одній з яких ще у серпні 1859 році цілих два тижні жив Т.Г.Шевченко, парк у народі називають Тарасовим, або «Хата на Пріорці».

Зараз в парку 45 видів і форм дерев і чагарників. Серед них переважають береза повисла, липа дрібнолиста, сосна звичайна, клен гостролистий, берест, робінія звичайна (акація біла), дуб звичайний, гіркокаштан звичайний, вишня та груша лісова. Крім них, в парку зустрічаються ялина звичайна, ялина колюча сизої форми, туя західна, верба біла плакучої форми, клени сріблястий, ясенелистий, польовий та татарський, горіх волоський та маньчжурський, тополі біла, чорна та пірамідальна, ясени зелений та пенсильванський, бук лісовий, граб звичайний, горобина домашня плакучої форми та фруктові дерева - абрикос, груша, шовковиця, черешня. Вік дерев, в основному, - до 50 років. 3 чагарників у гаю зростають аморфа, види таволги (спіреї) - Вангута, Бумольда та калинолиста, бузок звичайний, чубушник звичайний, виноград американський, форзиція європейська, сніжноягідник білий, бруслина бородавчаста, бузина червона.

Найстаріша рослина у парку – це дуб, якому майже 400 років. Місцеві жителі розповідали, що саме цей дуб облюбував Т.Г.Шевченко. Він дуже любив сидіти під цим велитенським дубом, розмоляв та грався з місцевим дітлахами, спілкувався з мешканцями Прірки. Під час того останнього візиту на Україну, пан Тарас був дуже знесиленний, нічого не писав, не малював, не працював, а тільки відпочіва та набирався сил  « від мугутнього, старезного дубу».

Парк зовсім нещодавно облагородили, вимостили доріжки тротуарною плиткою, посадили нові дерева, зробили зручні та безпечні алеї. Місцевість добре підходить для прогулянок мам з дітьми і мешканців сусідніх будинків, бо тут облаштували чудову дитячу площадку.

У 2012році меморіальний музей «Хата на Пріорці» Національного музею Т.Г.Шевченко та портал « Творча країна »  започаткували спільний Творчий проек « Тарасова хата на Пріорці», в рамках якого відбувається процесс створення на базі музею творчого, мистецького середовища. Проводяться виставки, майстер – класи, пленери. Відновлюється творчий дух старої Пріорки, місцини, яку з давніх пір облюбували художники і творчі люди.

Пропонуємо  світлини старого парку «Березовий гай», для тих хто не в змозі його відвідати.

Читати 10537 разів