| 
Четвер, 14 лютого 2013

Виставка графіки або «територія любові» Стелли Лясоти.

Оцініть матеріал!
(3 голосів)

7 лютого 2013 р в приміщенні Меморіального музею «Хата на Пріорці» у Києві відкрилася персональна виставка графіки Стелли Лясоти під назвою «Прогулянка по Києву».

Виставку можна було б з легкістю назвати: «Територія любові»…тому, що  Київ один із найкрасивіших міст не тільки нашої держави  але й усього світу. На протязі віків було багато «оспівувачів і змальовувачів»  його краси та величі. Тому зовсім не дивно, що корінна киянка Стелла Євгеніївна Лясота, закохана  у  своє рідне місто.

 

Юна пані Стелла змушена була  ненадовго полишала Київ, навчаючись у Одеському державному училищі імені Грекова. Розлуки були нестерпні. Та кожного разу повертаючись  додому тільки дивувалася, як все навколо змінювалось,  перебудовувалось, зникало, відновлювалось, втрачало свій вигляд, характер, душу. Ще тоді юна студентка вирішила, що треба відтворити на папері улюблені серцю місця, краєвиди, алеї, парки, храми, церкви, вулиці, пам’ятки історії і культури: « намалювати Київ, її Київ, Київ дитинства»  без урбанізації та невігластва, байдужості, архітектурних прорахунків і просто  поганого смаку.

Після закінчення навчання у Одеському державному училищі імені Грекова повертається до Києва та вступає на факультет  образотворчого мистецтва КМПУ імені Бориса Грінченка. Саме з цього часу пані Стелла робить багато замальовок, готуючись до створення серії робіт присвячених Києву. Стелла Євгеніївна каже, що  спочатку і не мала наміру створювати серію робіт про Київ, просто малювала в своє задоволення, але пізніше, коли замальовок стало багато, а не намальованих місць в місті залишалось іще більше, виникло бажання  встигнути, відтворити, передати настрій і красу свого міста.

Малювала багато, натхненно завжди і скрізь, знаходячи хвилини і години у тісному робочому графіку. Малювала фломастером, шариковою ручкою, пером та тушшю – всім, що потрапляє до рук, та на всьому, що було під руками. Відточені рухи, точні лінії, незвичні ракурси, а головне - особистий погляд на все, що потрапляє та постає перед очима і  весь час єдина думка: встигнути до руйнацій, які відбуваються навколо…

Виставка, що зараз демонструється у Меморіального музею «Хата на Приорці» охоплює  роботи різного періоду творчості художнка. Автор представляє  серію робіт але кожна з них, представлених на виставці має свій характер, задум, і особистий погляд художника. Дивним чином кожен відвідувач починає дивитися на знайомі-незнайомі краєвиди саме очима художника, яка обрала, для відтворення  свого задуму, особистий погляд і вдалими штрихами змогла  вхопити та передати глядачам той неповторний дух місцевості, краєвиду, будинку, храму, «вловивши  імпульс серця , духу та часу». Графічні  зображення  Києва самі по собі легкі, саме тому мабуть виникла назва виставки «Прогулянка…».  Відвідавши виставку " Прогулянка по Києву", ви ніби прогуляєтесь по старим вуличкам, відвідаєте  і згадаєте рідні серцю місця,  та обов’язково відзначите майстерність авторських робіт чудового київського графіка Стелли Лясоти

Пані Стелла, розповідаючи про свою персональну  виставку, загадково  каже, що це  «графіка та дещо…». Це її дивовижне « дещо» , на мою думку,то просто щира любов Стелли Євгеніївни, до всього , що її оточує, бо  в одному із своїх виступів автор і сама каже : « Намагаюся жити люблячи… виходить… (!!!) » і радіє цьому і намагається привити ту велику любов своїм учням, яких так багато завітало на відкриття виставки свого улюбленого вчителя. Адже Стелла Лясота викладає рисунок та живопис в Мистецькому інституті художнього моделювання та дизайну імені Сальвадора Далі,  та являється методистом  з образотворчого мистецтва Інституту післядипломної педагогічної освіти  КУ імені Бориса Грінченко. Забезпечує організацію  підвищення кваліфікації вчителів образотворчого мистецтва ЗНЗ, керівників гуртків естетичного профілю та художньо-прикладного мистецтва, учителів, що викладають курс «Мистецтво», «Художня культура».

На відкриття виставки Стелли Лясоти  «Прогулянка по Києву» завітали студенти, колеги, друзі, товариші, архітектори та прості відвідувачі, яких також полонить краса і неповторність нашого вічно молодого  1530- річного Києва та талант автора.

Виставка дуже цікава і для малечі, бо серед дивовижних графічних чорно - білих  краєвидів Києва, знайшлося місце і для акварельних етюдів, ескізів ляльок, що розробляла пані Стелла для театру, і простих за сюжетом, але добрих по своїй суті монотипій (того самого «дещо»). Працівники музею, знаючи , що їх частими відвідувачами  стають діти тут же доповнили оздоблення експозиції етнічними деталями: розмістили українську ляльку, із музейної колекції  і чудові старовинні чобітки, точнісінько, як на ескізах художника.

Спілкування з автором затягується, бо у всіх присутніх безліч питань до Стелли Євгеніївни. Тут же пані Стелла призначає студентам консультації, робить зауваження до переглянутих робіт, розповідає про свої плани, бідкається про брак часу, шуткує, посміхається, відповідає на питання… в цьому вся щедра душа художника, яка перебуває  на  «своїй території  любові» до цього дивовижного творчого життя.

Ну а ми сподіваємось що, не зважаючи на безкінечно щільних графік  роботи, автор знайде час аби продовжити роботу над  цією світлою серією робіт про Київ і ще не раз порадує нас оновленими експозиціями .

Для тих хто не в змозі відвідати виставку, пропонуємо наш фоторепортаж.

Читати 10440 разів