| 
Неділя, 30 грудня 2012

Фоторепортаж з V Великого антикварного салону ( частина 2)

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Третім проектом  єдиного великого проекту « Музей – гість», який складався із трьох проектів : « Колекція в колекції»,виставка творів Олекси Новаківського, «Анатолій Лимарев. Ретроспектива» став проект, який представив глядачам  живописні полотна Анатолія Лимарева. Назва проекту «Анатолій Лимарев. Ретроспектива».

Назва виставки обрана не випадково, адже ім’я художника стало відомо широкому колу шанувальників лише після його трагічної смерті у 1985р. Всі роки дочка художника Анна Лимарева зберігала картини художника.

 

Перша виставка робіт Анатолія Лимарева була проведена у Виставковому залі Республіканського союзу художників через три роки після його смерті у 1988р.Там булу представлено невелика кількість робіт художника,  тоді ж  десять робіт художника викупив Національний художній музей. Цієї виставки та першого показу робіт художника виявилось  достатньо, аби про Анатолія Лимарева заговорили, як про українського Ван Гога і виставка мала великий успіх.

В рамках проекту « Музей – гість»,  У Великого антикварного салону представлена друга в історії виставка  Анатолія Лимарева. На виставці представлено 45 робіт художника, які  знаходяться в особистій колекції його доньки, яка у всі часи піклувалась про колекцію та вірила у   «світлий геній» батька.

Зараз Анатолій Лимарев заслужено признаний одним з найкращих майстрів живопису України. Який жив в Україні ( 1929- 1985) та був так несправедливо забутий, бо його творчість не відповідала канонам соціалізму, тобто часу в який він жив і творив. В одному з інтерв’ю, його дочка Анна повідомляє, що взагалі дуже щаслива, що ім’я батька взагалі стало відомо широкому загалу спільноти, що про нього врешті заговорили, як про художника, та навіть підроблюють його роботи.

Тож проект «Анатолій Лимарів. Ретроспектива» відкриває та представляє  нове, яскраве ім’я в історії українського мистецтва.

Окремо хочеться сказати про унікальний експонат проекту« Музей – гість», який вперше покинув звичне місце перебування Музей театрального мистецтва України, аби сві відвідувачі могли полюбуватися на дивовижний унікальний Сокоринський або як його називають Галоганів вертеп. Саме у 1770 році  київські студенти подарували його знатному роду. Вертеп має велику, як істотну так і художню цінність.

Четвертим спеціальним проектом, представленим на У Великому антикварному салоні стала мультимедійна інсталяція  « Світотінь ». Автор проекту кінорежисер Олександр Дідровський, що візуалізував, поезію українського поета та письменника  Миколи Вінграновського показавши кадри фільмів Олександра Довженка та Юлії Солнцевої.

 

Продовження у  Статті V Великий антикварний салон ( частина 3).

Читати 9485 разів