| 
П'ятниця, 05 жовтня 2012

У пошуках духовності. Скульптор Василь Бик.

Оцініть матеріал!
(4 голосів)

В рамках У1 Великого скульптурного салону  2012, який проходив  з 13 по 29 вересня 2012р.в приміщенні Виставкового центру Мистецький Арсенал у Києві, були представлені роботи визначного українського скульптора Василя Бик.

Пан Василь народився на славетній житомирській землі, закінчив Українську Академію мистецтв ( майстерню монументальної скульптури професора В.З.Бородая), став Членом Національної спілки художників України у  2006р.,зараз живе і працює у Києві.

 

За плечима автора створення цілого ряду скульптурних композицій, виставки, Міжнародні симпозіуми, стажування в Італії. В доробку майстра багато цікавих графічних  робіт,скульптури з каменю,бронзи, дерева.

На Великий скульптурний салон 2012р. Василь Бик привіз переважно дерев’яну скульптуру. Це невеличкі дерев’яні скульптури  ’’ Хлоп’ятко ’’, ’’ Дівчатко ’’, ’’ Панна ’’, ’’ Риболов ’’,’’ Чорниці ’’ та інші.

Дуже цікава робота ’’ Риболов ’’, про неї пан Василь розповідає з ентузіазмом, пояснюючи, що як тільки хтось із відвідувачів виставки опиняється перед скульптурою’’ Риболова ’’, молодого хлопця у кепці та з вудку у руці, він і сам стає уловом рибалки. А рибалка хоче зловити душу, думки, ментальність, духовність, саме те,чого так не вистачає у наш час і чого не можна купити за гроші.

В наш час, в час існування  розвинутого  суспільства споживання, коли будь хто може назвати себе  дизайнером, художником, створивши твір сумнівної якості та,  пояснивши ’’ грандіозну ’’ ідею твору, представити, без остраху, свої роботи на суд глядачу, поширивши всю інформацію через медіа та формуючи, як заманеться, суспільну думку. В наш час, коли існує пересичення  формами, тиражування старих ідей, відсутність грані між сучасним шедевром  та буденністю, щоденністю, існуванням величезної кількості речей, які сумнівно зв’язані з людиною і їй не потрібні, мистецтво, і в тому числі скульптура, мають набувати ознаки соціального направлення. Повертати, навертати суспільство до його витоків – людяності, щирості, духовності.

Саме духовністю і ніжністю пронизані скульптури пана Василя. Відчувається майстерність і вміння автора у звичайних речах побачити і роздивитися красу і витонченість , розповісти і поділитися з глядачем своїми спостереженнями.

Дерево дуже теплий та енергетичний  природний матеріал, що робить скульптуру може ще дещо ніжнішою і зворушливою.

Василь Бик розповідає, що дуже любить працювати з деревом адже дерев’яна скульптура, це традиційний  вид творчості саме для України. Дерево для нього – це особливий , майже сакральний , матеріал і це, звичайно, повернення до наших українських традицій,  витоків, духовності. Адже саме дерев’яною скульптурою так славилась українська земля.

Саме тому твори малої пластики пана Василя знаходяться в приватних колекціях України, Росії, Німеччини, США, Італії, Греції, а також у фондах ДХВУ при Миністерстві Культури України , Національного заповідника  „Софія Київська”.

Дуже сподобались вони і нам. Тож пропонуємо наш фоторепортаж , з У1 Великого скульптурного салону  2012, де представляв свої роботи мрійник , фантазер і великий майстер Василь Бик.

Читати 10997 разів