Версія для друку
Неділя, 16 грудня 2012

VI Великий скульптурний салон, 2012. Проект Цадок Бен-Давид Simple Lines (Прості лінії). ( Частина 2).

Оцініть матеріал!
(2 голосів)

На  головному скульптурному форумі України, VI Великому скульптурному салоні 2012, був запрошений спеціальним гостем  Цадок Бен-Давид,  який представив  свій проект  Прості лінії  (Simple Lines). Цей проект об’єднало зразу три інсталяції «Черне поле» (Blackfield  ),  «Чорні квіти» ( Blackflowers), «Еволюція і теорія» ( Evolution and Theory). В   цілому всі три проекти в Україні представлені вперше, хоча інсталяції  «Еволюція і теорія» та «Черне поле» вже дуже добре відомі в світі, а проект  «Чорні квіти» це зовсім нова  інсталяція.

 

Загальна площа представлених інсталяцій 600 квадратних метрів і це вражає не тільки масштабністю а і унікальністю роботи.

Проект «Чорне поле» виконаний із сталі та гравірований за допомогою кислоти. Всього інсталяція складається із 22 тисяч вирізаних вручну рослин. На  VI Великий скульптурний салон, 2012 у Київ автор привіз 17 тисяч рослин. Всі вони розміщені на спеціальному рівному полі, створеного із піску. Цікаво, що кожну рослину  Цадок Бен-Давид  власноруч «посадив» а точніше, кріпив до  полі. Ця робота в нього зайняла 3 дні.Лише піску пішло 5 тон, аби створите плоске поле для мініатюрних квітів, і його теж автор власноруч розсипав між квітами. А весь проект «Чорне поле»  був створений за 3 роки. Хоча власноруч автор вирізав лише 300 рослин а інші були вирізані асистентами, які допомагали автору на цьому проекті, саме Цадок Бен-Давид   є автором всіх 22 тисяч рослин  і при цьому жодна із рослин не повторюється.

«Чорне поле» вказує саме на чорний колір всієї інсталяції, але це тільки на перший погляд,бо якщо обійти поле і подивитися на квіти із зворотного боку будеш вражений - вони всі кольорові. Це головний ефект від побаченого. Цадок Бен-Давид  своїм проектом хоче підкреслити різницю і межу між живим і мертвим , штучним ,надуманим і дійсним, існуючим.

Поряд із інсталяцією «Чорне поле» розташувалась ще одна зовсім нова інсталяція  «Чорні квіти», створена спеціально для  VI Великого скульптурного салону, 2012. Інсталяція складається лише із 52 рослин, які виконані із алюмінію та пофарбовані чорною фарбою. Вони чорні і з зворотного боку та мають зовсім інші масштаби. Кожна квітка має штучну тінь, це  неначе зворотній бік її  основного образу.

Аби роздивитись квіти з проекту «Чорне поле» всі відвідувачі змушені нахилятися, присідати аби роздивитися мілкі 10 сантиметрові рослинки, то «Чорні квіти» за ввишки майже  півтора  метри, хоча вирізані точно з такою ж майстерністю і філігранністю.

Ідея проекту «Чорні квіти», полягає в тому, що автор художнім засобом намагається розширити границі сприйняття дійсності глядачами саме  до  поняття істини. А гра з масштабом це не що інше, як утвердження нового виміру життя. За словами автора «Чорні квіти», « поетизують науку та виступають метафорою людського життєвого досвіду».

Спільне в обох проектах – це дуже витончена робота автора. Настільки точна та тонка, що деякі мистецтвознавці та експерти називають його роботи витинанками або візерунками.

Для тих, хто не відвідав виставку, пропонуємо наш фоторепортаж.

Читати 9292 разів

Галерея зображень