Версія для друку
Неділя, 14 жовтня 2012

Несподіваний Іван Марчук.

Оцініть матеріал!
(2 голосів)

Вже вдруге в цьому році я мала щастя побувати на виставці робіт  славетного українця, засновника і батька чудернацького пльонтярства, бунтаря та «живого генія» Івана Марчука.

На сторінках порталу ми вже писали про виставку, яка відбулась в приміщенні Галереї «Мистецька збірка» у січні цього року, де були представлені  роботи раннього періоду творчості Івана Марчука. Не дивно, що саме Галерея «Мистецька збірка» порадувала киян, ще однією виставкою Івана Марчука, на якій художник  представив останній, десятий цикл своєї творчості.

 

Сам Іван Марчук ділить свою творчість на п'ять періодів: «Голос моєї душі», «Цвітіння», «Пейзажі», «Портрет», «Абстрактні композиції».

Водночас художник ділить свою творчість на десять циклів:«Голос моєї душі», «Цвітіння», « Пейзажі », «Портрет», «Кольорові прелюдії», «Нові експресії», «Біла планета 1»,  «Біла планета 2», «Виходять мрії з берегів», «Погляд у  безмежність».

Твори кожного періоду відрізняються за стилем та малярською манерою. Замість звичайного мазка він винайшов спосіб нанесення на полотно найтонших штришків кольору, що створює дивовижний  візерунок, завдяки якому  художник досягає неймовірного кольору і його відтінків у своїх роботах.

З градації самого Івана Марчука видно  що , роботи, представлені художником на виставці в Галереї «Мистецька збірка»  14 вересня 2012р. відноситься до п’ятого  періоду «Абстрактні композиції» , до 10 циклу  «Погляд у  безмежність» і повністю відрізняється від всіх дев’яти попередніх циклів. А стиль, який використав художник для написання робіт унікальний і називається - абстрактним сюрреалізм. Що ж представив нам «патріарх українського авангарду». Це нереальна містична серія , яка приводить глядача в інший світ,в іншу не земну реальність. Сам  Іван Марчук розповідаючи про 10 цикл «Погляд у  безмежність»  сказав: « Мене підняло  дуже високо, і головою я пробив небо. Там  я побачив фантастичні картини».

На виставці в Галереї  «Мистецька збірка»  представлено 32 роботи Івана Марчука. Всього 32 , а вони повністю заповнили невеличкий вестибюль та  два зали галереї. Я маю на увазі не фізично, хоча це було саме так, а чисто емоційно та енергетично. Цікаві насичені кольори, і нескінченний потік свідомості, а може це потік несвідомості, потік енергії, пристрасті, потік життя і він дійсно безкінечний.

Всі картини розміщені на стінах галереї таким чином, що між ними зовсім немає відстані, це мабуть задум саме підкреслити цю безмежність і безкінечність, нескінченність того «п’ятого виміру», того іншого світу  в який лише тільки зазирнув художник. Тільки зазирнув, бо погрузитися у той потік – світ  зовсім небезпечно, можна залишитись у тому вирії фарб і емоцій, які, як магніт, притягують погляд і проникають у душу. На мить здалося, що художник спробував змалювати свої думки, які гуляють у інших світах, заблукали і не знають, чи варто повертатися, а може не мають сил повернутися, а може заблукали , а може…

Це зовсім несподіваний, для мене, Іван Марчук. Я згадала, як в одному із інтерв’ю художник сказав, що працює 365 днів на рік, і йому здається , що і цього замало. Тепер я точно розумію – замало, замало аби показати нам, все ті відчуття і почуття,  що живуть і  рояться у душі художника та прагнуть вийти назовні. І знаючи, що працює Іван Марчук , як одержимий,  365 днів на рік тільки можна собі уявити скільки ще дивовижних  сюрпризів він зможе нам піднести.

Для тих, хто не відвідав виставку Івана Марчука10 циклу робіт  «Погляд у  безмежність» , що презентувала Галерея «Мистецька збірка», пропонуємо наш фоторепортаж.

Читати 12054 разів

Галерея зображень