| 
Субота, 18 серпня 2012

Перша Київська міжнародна бієнале сучасного мистецтва Arsenale – 2012. Частина 2

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Основний проект бієнале «Найкращі часи,найгірші часи. Відродження і Апокаліпсис сучасного мистецтва» створений на основі чотирьох основних ідей:

1.Невтомний Дух

Ідея полягає в тому, що ми самі повинні зрозуміти, як саме  «простір» підтримує нас, яким чином ми отримуємо сили від нашої віри та вірувань,міфів та концептів всесвіту, які непідвладні матеріальним потребам.

 

2. В ім.»я Порядку.

Ідея полягає у тому, щоб дослідити, як влада  намагається домінувати над культурою та духовністю, під прикриттям рацірнальністі  та виправдовуючи свої дії створює нові ієрархії – структури, які на меті мають лише збагачення та свої меркантильні інтереси.

3.Плоть

Ідея полягає в тому аби дослідити людське тіло, його бажання, апетити, мрії, сподівання та здатність самообмеження, покаяння, співчуття, любові. Бажання влади та грошей може бути приборкане?

4.Неспокійний сон.

Ідея полягає у тому, щоб дослідити наші сни. Сни, як наші відчуття та передчуття на підсвідомому рівні, сни як неминучу не відворотну реальність. Адже вислови «нічний кошмар» та «нічний страх» з»явилися саме через страхи у реальному житті. Страхи катастрофи, безробіття, нужди, хвороби, зради,беззахисності перед фемідою, службовцями різних рангів, державним апаратом, корупції, безвихідді -  вони переслідують нас у реальному житті. Страхи існують,а люди з ними не борються, сподіваючись на «найкращі часи» які повинні прийти, живучи у «найгірші часи». А час спливає і ситуація стає ще нестерпнішою. І тільки наші сни,які здатні довести ситуацію до абсурду, удаваної катастрофи або «апокаліпсису» сприяють нашому усвідомленню про необхідність змін «найгірших часів» заради «найкращих часів».

На перший погляд здається,що всі ці чотири ідеї ніяк не пов»язанні між собою,але це тільки на перший погляд. Саме мотиви цих ідей  присутні у нашому житті, у житті кожного з нас у різних пропорціях, формах, видах. Але ми над цим не замислюємось.

Всі знають,що сьогодні світова бідність сягає рекордних рівнів, хоча світових  ресурсів для поліпшення ситуації достатньо. Знищення довкілля триває, і це, безперечно, руйнує наше майбутнє. Ідеали свободи, демократії та прав людини цинічно зневажені  владою. Людину вважають лише придатком влади . Виникає єдина схема: багаті стають багатшими, і ніхто не хоче ні від чого відмовлятися. У людей нема розуміння чи є всім цим тискам якась альтернатива.

Саме творчість художників проекту спрямована на вирішення цих питань, на своєму власному досвіді і прикладі. Вони заставляють нас задуматись, над тим, про що раніше не думали і побачите за межами наших помилкових уявлень,  справжність життя і мистецтва.

Про кожний проект виставки можна розповідати окремо,бо всі цікаві та варті уваги, але краще, щоб у вас склалася власна думка та власне сприйняття. Пропонуємо фоторепортаж з Першої Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва Arsenale – 2012.

Читати 7549 разів